Jenny Anna Linde uit Black Mountain (VS) wint schrijfwedstrijd Taalpodium Emmen.

Vrijdagavond vond voor 90 aanwezigen, in de Gote Kerk van Emmen, de finale plaats van de door Taalpodium Emmen in mei van dit jaar uitgeschreven verhalenwedstrijd.

De presentatie was in handen van Eric van Oosterhout, Neerlandicus en Burgemeester van de nieuwe Culturele Gemeente van Drenthe.

Voor de schrijfwedstrijd werden 39 verhalen ingestuurd. Een jury bestaande uit de schrijfster Coosje Hoekstra, de schrijvers Jan Veenstra en Ton Peters had daaruit een selectie gemaakt van 15 verhalen.

Met deze 15 verhalen is door Stem een bundel uitgebracht en werd tijdens de Verhalenavond onder de titel Duister gepresenteerd.

In de categorie Nederlands jeugd ging de eerste plaats van Anne Bunkers uit Ommen met het verhaal Middernacht. De jury waardeerde de goed getroffen ironie. Verhaaltechnisch uitstekend met een goed gebruikte fantasie. Het leest als een sprookje dat goed aansluiting heeft bij de beleveniswereld van jongeren.

In de categorie Streektaal Volwassenen ging de prijs naar Harmen Houtman uit Heerenveen. Een verhaal in het Weststellingwerfs. Een verhaal over de strijd tegen het noodlot waarin de tragiek van de eenzaamheid volgens de jury uitstekend wordt weergegeven. Zeker geen gecreëerd drama met een verrassend slot. En alles verteld op een laconieke manier.

In de categorie streektaal jeugd werden geen inzendingen ontvangen.

Bij de categorie Nederlands volwassenen ging de eerste prijs naar de in Black Mountain (VS) woonachtige Jenny Anna Linde met Papa Beer.
Volgens de jury een knap geschreven verhaal en een voorbeeld van hoe je een vertelling begint. Een goed opgebouwde spanningsboog leidt naar een sterk einde. Origineel taalgebruik en een verhaal dat staat als een huis.

Verder optredens van Jan Veenstra, Ton Peters en Coosje Hoekstra die de vertelling van de verhalen van de afwezige genomineerden voor haar rekening nam.

Ook aanwezig was A.L.Snijders gerenommeerd korte­-verhalenschrijver. Presentator van Oosterhout interviewde hem op ontspannen manier. Waarbij het publiek de door Snijders voorgelezen verhalen erg waardeerde.

Dit alles omlijst door de muziek van het Swing String Quartet.

Fotografie: Ko Oost