Niels Blomberg

Niels Blomberg

uit Almere is een van de finalisten van het Nederlands Kampioenschap Light verse-dichten op 31 oktober aanstaande bij Eetcafé Groothuis in Emmen

Hij is op 3 juni 1958 geboren te Amsterdam. Naar goede Hollandse traditie begint zijn dichterscarrière rond Sinterklaas.
Als tijdens de Nederlandse les op de middelbare school metrum wordt behandeld, veert hij op. Eindelijk begrijpt hij waarom zijn gedichten niet altijd goed lopen.

Onder de naam “Bulkboek” kunnen scholieren in de jaren 70 boeken op krantenpapier kopen. In deze reeks publiceert Drs.P ‘Maak thuis uw eigen tekst in uw vrije tijd zonder schroeven’. Dat resulteert in gedichten met ingewikkelde rijmschema’s.
Het blijkt geen goed idee om zulke poëzie op het heerlijk avondje voor te schotelen: de doctorandus heeft gelijk dat abacdbdc een spannend rijmschema is, maar de onvoorbereide voorlezer raakt de kluts kwijt bij regel 4.

Rond zijn 40e begint het te kriebelen. Op een leeftijd waarop veel mannen hun motorrijbewijs halen, besluit Niels zijn dichterscarrière wat serieuzer aan te pakken en begint werk op te sturen naar wedstrijden. In 2003 volgt eerste hoofdprijs: de poëzieprijs van zijn woonplaats Almere.
Op 5 september 2006 volgt een tweede hoofdprijs: de benoeming tot waterdichter van het waterschap Zuiderzeeland. Met dit initiatief wil dit jongste waterschap zich profileren, maar ook wil het op deze manier inzage geven in de dagelijkse werkzaamheden.

Gaandeweg worden ook niet-rijmende gedichten afgeleverd. Dat blijkt succesvol: in 2012 wordt een top-100 notering behaald in de Turing nationale poëzieprijs; in 2013 volgt een plaats in de top-20.

Maar diep in zijn hart blijft Niels een plezierdichter, die rijm en metrum gewoon mooi vindt. Het sonnet, de moeder aller versvormen, is in vele varianten beoefend. De meest recente variant is het “evenwichtig sonnet”.

Ahrtal

Het bergriviertje in het Eifeldal
kan bogen op bezoek van de Romeinen.
De Spätburgunder groeit hier overal,
de basis voor de droge rode wijnen.
De vakwerkdorpjes zijn de moeite waard.
De Radweg voert langs lieflijke terreinen;
je kunt hier fietsen op een ansichtkaart.

De Ahr stroomt onverstoorbaar door de tijd,
een goede vriend, geen stichter van gevaren.
Een vakwerkhuis staat borg voor veiligheid;
die rol vervult het bijna duizend jaren.
Wat één fatale nacht verzwolgen heeft
zijn eeuwenoude banden met de Ahr en
het oergevoel dat men hier veilig leeft.

Kaarten voor de finalemiddag à € 15,00 kunnen worden besteld via taalpodiummm@outlook.com
Zie voor verdere informatie en programma www.taalpodiumstem.nl/de-uitdaging/