Niels Blomberg

Niels Blomberg

Niels Blomberg is op 3 juni 1958 geboren te Amsterdam. Naar goede Hollandse traditie begint zijn dichterscarrière rond Sinterklaas. Het blijkt geen goed idee om familieleden en vrienden gedichten te laten voorlezen met steeds ingewikkelder wordende rijmschema’s.

Rond zijn 40e begint het te kriebelen. Op een leeftijd waarop veel mannen aan een Harley-Davidson denken, besluit Niels zijn dichterscarrière wat serieuzer aan te pakken en begint werk op te sturen naar wedstrijden. In 2003 volgt eerste hoofdprijs: de poëzieprijs van zijn woonplaats Almere.

Op 5 september 2006 volgt een tweede hoofdprijs: de benoeming tot waterdichter van het waterschap Zuiderzeeland. Met dit initiatief wil dit jongste waterschap zich profileren, maar ook wil het op deze manier inzage geven in de dagelijkse werkzaamheden.
De waterdichter dient de poëtische kant te belichten van prozaïsche bezigheden als dijkversteviging en afvalwaterzuivering: “Het is de kunst om oog te hebben voor het poëtische in het gewone”.
Dit leidt in januari 2010 tot de bundel “Meer Waterdicht”, in januari 2015 gevolgd door “Woordenstroom”.

Gaandeweg worden ook niet-rijmende gedichten afgeleverd. Dat blijkt succesvol: in 2012 wordt een top-100 notering behaald in de Turing nationale poëzieprijs; in 2013 volgt een plaats in de top-20.

Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag brengt Niels in 2018 de bundel “LX gedichten” uit in eigen beheer, een overzicht van de gedichten tot dan toe.

Niels verheugt zich erg op zijn derde optreden in de finale van Lichtvoetig.

De premier spreekt

Wij wachten stipt om zeven uur
op het communiqué.
De doventolk staat op haar plek
en daar komt de premier:

“Wij houden afstand tot elkaar
en staan niet nez à nez.
De boa’s zullen handhaven,
een strikt ‘Je maintiendrai’.

Want er is nog geen medicijn,
geen poeder, pil of spray,
al wordt er flink geïnvesteerd
in het vaccin in spe.

Het virus lijkt onschadelijk
voor de jeunesse dorée;
toch ligt een zestienjarige
een week op de ic.

Is iemand in zijn handelen
te driest naar uw idee,
dan aarzelt u geen ogenblik
en belt u 1-1-2!”

Anders dan voorgaande jaren wordt de finale door de coronaperikelen niet gehouden met publiek.

Op zondag 25 oktober wordt een programma van ca. een uur gemaakt in samenwerking met ZO!34, de lokale omroep in Emmen. De opnames beginnen om 14.00 uur. De finale is te volgen via de website van ZO!34 en via de facebookpagina van STEM. Voor deze finale worden begin oktober drie van de genomineerden uitgenodigd.