Koos Dijksterhuis

Koos Dijksterhuis

Koos Dijksterhuis is bekend van zijn verhaaltjes over de natuur in dagblad Trouw. Hij is hoofdredacteur van ’s lands oudste natuurtijdschrift: De Levende Natuur. Koos schrijft ook verhalende non-fictie boeken. Onlangs verscheen zijn boek over schelpen en schelpdieren. Eerder schreef hij boeken over de zwarte specht, de spreeuw, de grauwe kiekendief en de drieteenstrandloper. Ook het Handboek voor Natuurwandelingen is van zijn hand, evenals Eilandgevoel, over Schiermonnikoog.

Behalve boeken en columns schrijft Koos vormvaste verzen op rijm, die hij in tijdschriften en dichtbundels publiceert en soms naar zijn abonnees mailt – gratis aanmelden op www.plezierverzen.nl. Informatie over zijn andere publicaties staat op www.dijksterhuis.net.

Koos was actief in de Christelijke Jeugdbond voor Natuurstudie in Amersfoort, waar hij opgroeide. In de jaren ’80 studeerde hij biologie en sociologie in Groningen. Hij woont daar nu nog, al verblijft hij graag op zijn geliefde eiland Schiermonnikoog. Eerder woonde en werkte hij een half jaar in Ierland, tien jaar in deeltijd in Haarlem, drie jaar in Noordwest-Pakistan en drie jaar in Noord-Brabant, alvorens hij fulltime schrijver werd. Hij heeft twee kinderen.

Wad

Ik knak gedachteloos mijn vingerknokkel
maar verder hoor ik niets, het is hier stil
niets hoor ik dan de wind, de vogels, leven
ze leven van de schelpen in de zee

De scholekster is druk met zijn gesprokkel
een strandkrab is belust op porties kril
de eidereend, rondborstig, wendt de steven
ze duikt op zoek naar schelpen uit de zee

De scholekster speurt naarstig naar een kokkel
terwijl de eider liever mossels wil
kanoeten op hun beurt de voorkeur geven
aan nonnetjes, ook schelpen uit de zee

De Wadden vallen weldra van hun sokkel
waar zijn toch al die weekdieren gebleven?
de schelpen zijn verdwenen uit de zee