Bart Adjudant

Bart Adjudant is een en van de finalisten van het Nederlands Kampioenschap Light verse-dichten op 31 oktober aanstaande bij Eetcafé Groothuis in Emmen.
Hij stelt zichzelf aan u voor.

“Ik ben in 1960 geboren in Den Haag, waar ik ook opgroeide. Na het VWO ging ik fluit studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Toen ik in 1987 een baan kreeg bij het militaire orkest in Assen ben ik in Groningen gaan wonen, waar ik nu al meer dan de helft van mijn leven met veel plezier woon.

Ik heb altijd al graag en veel met taal gespeeld. Bij het orkest werd vaak als zich iets ongebruikelijks voor deed een gedichtje gemaakt, een vorm van ‘kantoorhumor.’ Aan deze gewoonte deed ik al snel vol overgave mee, wat mij de bijnaam ‘adjudant B’ opleverde. Deze naam gebruikte ik ook toen ik in oktober 2017 een Facebookpagina begon waar ik sindsdien dagelijks minstens een gedicht, vaak over de actualiteit, plaats. Enige tijd geleden veranderde ik mijn pseudoniem in Bart Adjudant.

In 2019 verscheen mijn bundel Kapsoones, verder is werk van mij opgenomen in de bundels Er is light!, Lichtvoetig IV en de sonnettenkransenkrans Problemen, dingen, zooi en tribulaties.

Naast mijn dagelijkse verzen op sociale media plaats ik regelmatig werk op Het vrije vers, verzorg ik sinds maart 2020 op zaterdag het dagelijkse snelsonnet op gedichten.nl en ben ik met ingang van het komende nummer huisdichter bij Apneu Magazine.

In oktober 2019 kreeg ik een tweede prijs bij een door Spot Groningen ter gelegenheid van een Vivaldi-dag uitgeschreven sonnettenwedstrijd met onderstaand sonnet”.

Vivaldi & Quattro Stagioni

Antonio Vivaldi, componist,
was ook in het vioolspel zeer bedreven.
Al werd hij reeds door Bach hoog aangeschreven,
de 19e eeuw heeft hem gemist.

Als Rode Priester ging hij door het leven,
bij missen bleef hij weg, zo werd beslist,
want als hij eens een melodietje wist
noteerde hij dat gauw al biddend even.

Quattro Stagioni, pizzavariant,
mijn favoriet, dat moet u maar geloven.
Door ansjovis en knoflook licht pikant.

De paddenstoelen wel eerst even stoven
want anders wordt het net een natte krant,
zelfs in zo´n echte houtgestookte oven.

Kaarten voor de finalemiddag à € 15,00 kunnen worden besteld via taalpodiummm@outlook.com
Zie voor verdere informatie en programma www.taalpodiumstem.nl/de-uitdaging/