Bart Adjudant

Bart Adjudant

Ik ben in 1960 geboren in Den Haag, waar ik ook opgroeide. Na het VWO ging ik fluit studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Toen ik in 1987 een baan kreeg bij het militaire orkest in Assen ben ik in Groningen gaan wonen, waar ik nu al meer dan de helft van mijn leven met veel plezier woon.

Ik heb altijd al graag en veel met taal gespeeld. Bij het orkest werd vaak als zich iets ongebruikelijks voor deed een gedichtje gemaakt, een vorm van ‘kantoorhumor.’ Aan deze gewoonte deed ik al snel vol overgave mee, wat mij de bijnaam ‘adjudant B’ opleverde. Deze naam gebruikte ik ook toen ik in oktober 2017 een Facebookpagina begon waar ik sindsdien dagelijks minstens een gedicht, vaak over de actualiteit, plaats. Enige tijd geleden veranderde ik mijn pseudoniem in Bart Adjudant.

In 2019 verscheen mijn bundel Kapsoones, verder is werk van mij opgenomen in de bundels Er is light!, Lichtvoetig IV en V en de sonnettenkransenkransen Problemen, dingen, zooi en tribulaties en Sportgedichten.

Naast mijn dagelijkse verzen op sociale media plaats ik regelmatig werk op Het vrije vers, verzorg ik sinds maart 2020 op zaterdag het dagelijkse snelsonnet op gedichten.nl en ben ik sinds een jaar huisdichter bij Apneu Magazine. Op YouTube lees ik iedere zondag light verse voor ‘uit mijn boekenkast’ en op woensdag een gedicht van mijzelf. Onlangs werd ik uitgenodigd op te treden tijdens de Lichte Gedichten Dag 2023 op 30 januari a.s.

HANDVAARDIGHEID

Ach, kon ik maar breien, borduren of haken
Nee, ik ben niet vaardig met naald en met draad
Dus loop ik des avonds, om mij te vermaken,
Door weer en door wind vaak nog rond over straat

Zo liep ik onlangs, om de uren te doden,
Een steeg in alwaar achter iedere deur
Wat dames de nieuwste trend nachtmode showden
Een wandeling die ik nog altijd betreur

Verleidelijk werd door zo’n donkere schone
Gevraagd of ik eens bij haar binnen wou gaan
Verbaasd dat een dame zo sober kan wonen
Deed ik haar wat sjofele slaapkamer aan
Ik bleek haar gastvrijheid te moeten belonen
Nu ben ik op zoek naar een betere baan