Bio's:
Bio's:
Aagje Blink
Aagje Blink, in 1951 geboren in Emmen, was naast haar werk in de gezondheidszorg spreker bij uitvaarten en schreef rond de 200 necrologieën. In het Dagblad van het Noorden schreef ze columns in de streektaal die in 2019 werden gebundeld in Elkien mankeert wal wat. In 2022 verscheen haar roman Verleuren. Ze werkte mee aan een naslagwerk en diverse verhalenbundels. Ze schrijft gedichten en proza, zowel in de streektaal als in het Nederlands.
Anna Sophie Bakker
Sinds de eerste keer dat Anna Sophie Bakker (23) een pen vasthield, heeft ze haar ziel blootgelegd in poëzie. “Voor mij is dichten als ademen; het brengt rust in mijn gedachten en vult mijn hart met voldoening. Mijn woorden vloeien vrij, zonder gebonden te zijn aan regels. Ik schrijf vanuit mijn gevoel, over mijn gevoel. En dat is mijn kracht. Ik ben nieuwsgierig naar de diepere lagen van het leven en stel voortdurend de 'waarom'-vraag. Deze filosofische mijmeringen over waarom dingen zijn zoals ze zijn, vormen de kern van mijn gedichten.”
Benna Mensah
Benna Mensah is een schrijver, danser, artiest en motivatiespreker die de focus legt op zelfontplooiing en zelfontwikkeling. Hij spoort aan om te durven dromen en jezelf te uiten door nieuwe dingen uit te proberen en te blijven in datgene wat je leuk vindt.
Benna gebruikt een vorm van Spoken Word, waarbij hij zichzelf uitdaagt om de tekst voor te dragen terwijl hij danst: ''Breaking With Words''. Hij danst op de woorden die hij uitspreekt. Beleef deze unieke ervaring en ontdek dat er geen grens is aan het ontplooien van je eigen vaardigheden.
BruTaal: een kwartet speelt met taal
BruTaal is een levendig cultureel evenement dat een paar keer per jaar wordt gehouden bij de oude waterzuivering in Nieuw Amsterdam (Theater Onder Water). BruTaal biedt een breed scala zoals poëzie, proza, spoken word, theater en muziek, waarbij lokale en regionale artiesten hun talenten laten zien. Op de TaalTheaterNacht zal BruTaal optreden als een accordeon van taal, waarbij we duwen en trekken aan onze taal tussen zwellen en zwijgen.
Marineke Leijenhorst (1950, vormgeefster, docent) en Manuel Claasen (1939, Neerlandicus, docent, toneelschrijver, regisseur en beeldend kunstenaar) treden samen op met hun gedichten en verhalen.
Loes Masseree, (1951) woont sinds zeven jaar in Emmen na een verblijf van bijna twintig jaar in Istanbul, Turkije. In die periode deed de Wereldomroep een oproep om een verhaal te schrijven. Van de hele wereld kwamen er verhalen en Loes won de tweede prijs. Ze schrijft nu meestal korte verhalen en een enkel gedicht, maar heeft ze ook een kinderboek geschreven ‘De Grote terugtocht.’ Ze brengt poëzie en verhalen vermengd met muziek ten gehore.
Gijs Ambrosius (1956) verzorgde in de bieb van Emmen met cabaret Kabaalala (met Rob Roodenburg) enkele jaren het taalpodium (de Emmer Taalshow). Vanaf begin 2023 is hij medeorganisator en presentator van het taalcollectief BruTaal. Hij probeert in klankschakeringen de grenzen van de taal te verleggen (zie zijn dichtbundel Thuisternis, 2015).
Connie Palmen
De ‘Grande dame’ van de Nederlandse literatuur, Connie Palmen, komt ook naar de TaalTheaterNacht. Goede wijn behoeft geen krans. Bijna iedereen heeft haar debuutroman De Wetten, waarin zij zeven mannen portretteert, gelezen. En wie smulde niet van de roman I.M. over haar verhouding met journalist Ischa Meijer? Ook haar andere romans zijn goed ontvangen en onderscheiden met verschillende literaire prijzen. Haar Boekenweekgeschenk De Erfenis (1999) is in een recordoplage van 745.000 gedrukt en van I.M. werden binnen een paar weken 100.000 exemplaren verkocht. Ook komt haar nieuwste boek aan bod, ‘Voornamelijk vrouwen’. Zij behoort ongetwijfeld tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd.
Connie Palmen wordt geïnterviewd door cultuurjournalist Joep van Ruiten.
Foto: Fjodor Buis
Eddie Zinnemers
Eddie is afkomstig uit Velp maar al sinds 1960 een Emmenaar, is al vele jaren actief op het gebied van taal. Inmiddels is hij gepensioneerd nadat hij op diverse scholen werkzaam was als leerkracht en directeur.
Eddie speelde o.a. in theaterproducties, o.a. De ingebeelde Zieke van Molière, Warenar van Hooft.
Verder maakte hij deel uit van een aantal cabaretgezelschappen: Duo Bont, Eddie in the Problems, Cabaret Zonder Naam en Vlijt en Gedrag. Met het kleinkunst-duo “2Voudt” treedt hij nog steeds op met het programma “Jong Belegen”.
Daarnaast is Eddie voorzitter van STEM, doet regie- en presentatieklussen, produceert en leidt hij Pub-quizzen en maakt deel uit van de huidige groep Emmer gemeentedichters.
Met de gemeentedichters heeft Eddie meegewerkt aan diverse projecten, o.a. Emmen in verzen, Ode aan het Dierenpark en Dichter bij de Ploeg. In eigen beheer bracht hij zijn tweede bundel liedteksten en gedichten uit, getiteld “Gebundeld Licht”.
El Jackson
Erik en Lotti uit Groningen vormen het duo El Jackson dat louter hits brengt van country, blues en rock & roll artiesten en veelal uitgevoerd in een eigen remake. Met in de eigen studio opgenomen backing tracks brengt El Jackson nummers van onder andere Johnny Cash, Bonny Raitt, Elvis, Tammy Wynette, Lynn Anderson, Emmylou Harris en Chuck Berry.
El Jackson weet van elk optreden een swingend feestje te maken.
Eva Broekmann
Eva (2000) schrijft voor het podium. Soms maatschappijkritisch, soms slechts over de kleine dingen om ons heen. Met beeldende teksten neemt ze de luisteraar graag mee op reis, of enkel een blokje om. Eva heeft meerdere landelijke podia beklommen, maar ze houdt een voorliefde voor Drenthe en Groningen; de regio waar ze is opgegroeid. Ze ontwikkelt zich als interdisciplinair podiumkunstenaar waarbij dans en taal elkaar de hand schudden. Volgens Eva kan een gedicht overal verstopt zitten, als je maar goed genoeg om je heen luistert.
Foto: The GrainHouse
Herman Sandman
Herman Sandman (Groningen, 1965) is columnist en journalist bij het Dagblad van het Noorden. Dagelijks kunnen we hier zijn column lezen. Hij publiceerde veertien boeken, waaronder columnbundels en biografieën over voetballer Milko Djurovski van FC Groningen, saxofonist/chemicus Appie Alberts en het roemruchte duo Pé & Rinus. Sandman kreeg in 2008 de eerste Groninger Persprijs en won in 2012 het Kees Stip Dictee. De dronken rechtsbuiten werd verkozen tot Beste Groninger Boek 2010/2011.
Foto: Nienke Maat
Jan Veenstra
Jan Veenstra trad al op tijdens de eerste TaalTheaterNacht in 1990. Hij heeft naam gemaakt als Drentse schrijver met o.a. Zangeres van zulver. In het Nederlands zijn er boeken van zijn hand, onlangs verscheen nog De vaalrode vlieger. Ook schreef hij het draaiboek voor de film Tweitalig. Samen met anderen maakte hij de Hunebed Turbo Show en was de initiator van bijeenkomsten tussen schrijvers in het Nedersaksisch aan weerszijden van de grens met Duitsland. Hij trouwde in 1997 met Marga Kool, ter gelegenheid hiervan verscheen op verzoek van het Drents Museum Het zwarte gat (Marga Kool) & De Drentse Aa (Jan Veenstra). Samen schreven zij een wekelijkse column in het Dagblad van het Noorden. Veenstra is de bedenker van de serie ‘Het verdriet van Drenthe’. Hij zal het essay van dit jaar, geschreven door Marijke de Vries, inleiden.
Jean Pierre Rawie
23 maart 1990: De jonge Groningse dichter Jean Pierre Rawie treedt op tijdens de eerste TaalTheaterNacht in Emmen. In de jaren daarna ontwikkelt hij zich tot een van de best gelezen en verkochte dichters, samen met Annie M.G. Schmidt, Nel Benschop en Toon Hermans. Zinnen uit zijn werk duiken steeds vaker op in rouwadvertenties en op grafzerken. De flamboyante Rawie schrijft vooral over het verstrijken van de tijd en het lijden en hij vindt dat het publiek recht heeft op toegankelijke poëzie met een boodschap. Hij heeft niets op met experimentele gedichten. Zijn columns zijn wekelijks te lezen in het Dagblad van het Noorden. Deze gelauwerde schrijver en vertaler is, na 35 jaar opnieuw, één van de smaakmakers van de TaalTheaterNacht in Emmen.
Foto: Harry Cock
Job van Duinen
Job van Duinen is een opkomend theater en comedy-talent uit Emmen. Al vanaf jonge leeftijd maakt hij veel indruk in de theaterwereld. Zo won hij op 14-jarige leeftijd de landelijke finale van Kunstbende in de categorie theater. Sindsdien timmert hij hard aan de weg als comedian, speelde hij bij de Noorderlingen en trad hij op bij verschillende comedyclubs en festivals, waaronder Toomler, Lowlands, Oerol en Down the Rabbit Hole. Met een fraai assortiment aan persoonlijke verhalen en zelfspot zijn Job’s optredens niet alleen heel herkenbaar, maar ook nog eens zeer vermakelijk.
Klevende liefde
Klevende Liefde is de artiestennaam van de twee gezellige, goedgemutste, muzikale en theatrale dames Barbara en Geeske. Zij brengen smartlappen en meezingers met een vette knipoog en vooral gekkigheid.
Lange Mannen Met Haast
Lange Mannen Met Haast brengt Nederlandstalige poëtische indie-pop met een vleugje kleinkunst. Gitarist Joost Meijer en percussionist Joek Parmentier laten met hun speelse muziek en oprechte teksten het publiek lachen, huilen en alles ertussenin. De liedjes gaan over belevenissen als kleine feestjes, verlangens, gemis, een hangmat in Frankrijk en het kruiswoordpuzzelboekje. Het duo put inspiratie uit muzikanten als Spinvis en Lucky Fonz III, en maakte na hun debuutalbum de EP ‘Kleine Schilderijtjes’.
Foto: Evie Kremer
Light Verse Collectief
“Ik ben Ben omdat ik Ben ben.”
Ben Hoogland (1958) werd geboren in de Amsterdamse Jordaan, groeide op in Zuid en
werd volwassen in Noord. Hij woonde daarna in Leeuwarden en houdt nu huis in Den Ham
(Groningen), waar hij bijen houdt en een bescheiden analoge fotostudio heeft.
Van vlammend distichon tot ontroerend sonnet: Ben schrijft lichte poëzie al sinds hij een
brilletje draagt. Bovenstaande dichtregel is de eerste die hij als vierjarig jochie bedacht. De
laatste zal zijn: “Ben was.”
Ben vormt samen met Rob Boudestein en Ton Peters het Light Verse Collectief.
Samenwerking in dit gezelschap resulteerde in meerdere bundels. Verder is Ben actief als
“forumgod” op hetvrijevers.nl
Van zijn eigen bundel “Het wak is gedicht”, met daarin herdichtingen van de poëzie van
Martinus Nijhoff, zijn nog enkele exemplaren te koop.
Rob Boudestein (Den Haag, 1947) publiceerde verhalen en gedichten in literaire tijdschriften
en gelegenheidsbundels.
Schreef daarnaast eenakters en avondvullende toneelstukken.
Maakt deel uit van het Light Verse Collectief. Samenwerking in dit gezelschap resulteerde in
meerdere bundels. Als laatste Mina, het ware verhaal.
Werk werd bekroond met o.a. de Plantage Poëzieprijs (2009), de Willem Wilmink dichtprijs
(2012) en de Poemtata poëzieprijs (2023).
In 2024 verscheen de gedichtenbundel Beter inkt verspild dan bloed.
Ton Peters (1952) schrijft liedteksten en vormvaste poëzie. Hij is redacteur van het literair tijdschrift
Roet. Hij schreef samen met Jan Veenstra een aantal musicals.
Hij maakt deel uit van het Light Verse Collectief.
Ook vertaalt hij poëzie, onder andere werk van de Amerikaanse dichter Ted Kooser: De maon hef
nacht under de nagels.
Lisa Weeda
In 2016 verscheen het chapbook van Lisa Weeda: De benen van Petrovski. Hert is een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Met Nienke Huitenga-Broeren maakte ze de VR-ervaring 'Rozsypne' waarin je tussen de zonnebloemvelden Nina volgt in haar dagelijks routine, een oude dame die probeert te overleven in de Oost-Oekraïense oorlogszone van 2014, met de brokstukken van de MH17-crash nog vers in haar tuin. Weeda werd in de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 en brak door met haar debuutroman Aleksandra. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2022 en won de Bronzen Uil. Recentelijk verscheen haar nieuwste roman: Dans dans revolutie.
Lisa Weeda wordt geïnterviewd door cultuurjournalist Joep van Ruiten.
Foto: Geert Snoeijer
Literaire Snackbar
Trek in een literaire snack? De literaire snackbar is een automatiek waar je grappige gedichten over snacks, eten en drinken kunt trekken. De snackbarhouder biedt de mensen al wandelend een literaire snack aan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een frikandellenlied, een romantisch kroketje of een patatje oorlog. Op verzoek kan er ook een gedicht op maat geschreven worden. De snackbarhouder kan het gedicht meteen groots voordragen maar het kan ook ingepakt en meegenomen worden.
Literair snacken kan overal en op elke gelegenheid. Zeker op de TaalTheaterNacht!
Machiel Pomp
Machiel Pomp won in 2017 en 2018 de eerste twee edities van Lichtvoetig: het NK light verse in Emmen. Sindsdien bezoekt hij Emmen minstens één keer per jaar, want vanaf Lichtvoetig III is hij aan de jury toegevoegd en vanaf 2022 presenteert hij het NK ook. Spreken voor publiek is hem niet vreemd, want in zijn dagelijks leven is hij leraar op een middelbare school. Naast zijn werkzaamheden als docent treedt hij op als light verse dichter, onder andere op de Driekdag en de LichteGedichtenDag. Hij houdt van spitsvondige verzen met een prettige voordrachtcadans en een geestige clou. Hij heeft twee kloeke bundels gepubliceerd en schrijft maandelijks een bridgesonnet voor het tijdschrift Bridge.NL.
Madelief Harten
Madelief en haar gitaar zijn goede vriendjes van elkaar. Ze schrijft lieve, Nederlandstalige teksten die vaak ook een vleugje eerlijke kleinkunst en poëzie bevatten. Met liedjes waarin grijze luchten altijd weer blauw worden en je je zorgen altijd nog naar morgen kan schuiven, zal ze proberen jouw dag een stukje mooier te maken. Tegenwoordig treedt ze ook regelmatig op als frontvrouw van de band BLOOM.
Marga Kool
Marga Kool debuteerde in 1969 met het televisiespel 'Niemandsland'. Na een verhalenbundel in het Nederlands begon ze steeds vaker in het Drents te schrijven. Naast het schrijven van proza en poëzie heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing van het toneel in Drenthe en heeft zij zich in allerlei organisaties, gremia en publicaties ingezet voor de Drentse cultuur en taal. In haar poëzie geeft Marga Kool belangrijke thema's uit haar leven weer, zoals de verhouding tussen mannen en vrouwen, moederschap en maatschappelijk engagement. Marga heeft zich ook maatschappelijk ingezet als gemeenteraadslid, gedeputeerde en dijkgraaf. Veel bekendheid kregen haar columns, samen geschreven met haar man Jan Veenstra, in het Dagblad van het Noorden.
Foto: Alfred Oosterman
Marijke de Vries
Marijke de Vries (Emmen, 19 april 1987) is freelance journalist en docent journalistiek. Haar focus ligt op de inhoud: ‘ik ben graag deel van de oplossing en werk liever samen dan dat ik bovenop de apenrots zit’. Vergeet niet waar je vandaan komt, kreeg Marijke als puber veelvuldig te horen. Als ‘een beetje een aparte die goed kon leren’, wist ze dat maar al te goed, daarom wilde ze juist weg. Nu begrijpt ze haar haat-liefdeverhouding met de Drenten beter. Op 29 augustus 2020 publiceerde het dagblad Trouw haar essay ‘Als jongere liever vandaag dan morgen weg uit je geboortedorp: inzichten van een uitvlieger’. Voor STEM was het duidelijk: Marijke moest de editie van de serie ‘Het verdriet van Drenthe’ van dit jaar schrijven. Zij leest dit in de TaalTheaterNacht voor. Het essay is dan ook verkrijgbaar.
Foto: Maikel Samuels
Marit Nygård
Schrijft op wat haar raakt en in een combinatie tussen kleinkunst en popmuziek komen daar blije, boze, verdrietige of hoopvolle maar vooral eerlijke liedjes uit. Ze is op zoek naar contact, naar goedkope huismerk wijn, naar een bestaan als eenmansorkest; wie goed luistert, krijgt een kijkje in het leven van een student die worstelt met het volwassen worden, de liefde en een veranderende wereld.
Foto: Jantina Talsma
Marjolein Meijers
Honderden liedjes zong Marjolein Meijers samen met Jan Rot (ex Berini’s),
meer dan 20 jaar als duo An en Jan. Tientallen cd’s namen zij op, meer dan 40 jaar stonden ze samen in studio’s en op de planken: als vrienden en muzikale maten. Nu hebben we alleen nog de liedjes van Jan met zijn prachtige teksten. Jan Rot zei: “Je moet gewoon mooie programma's maken met mijn liedjes Marjolein, als ik er straks niet meer ben. Als iemand het moet doen, ben jij het wel!”
Tijdens de TaalTheaternacht word je getrakteerd op een Rot avond! Verheug je en zing mee, met Marjolein Meijers, Jakob Klaasse en multi-instrumentalisten Walter en Onno Kuipers.
Foto muzikanten: Carel Schutte
Martijje
Martijje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé Drentse ‘lady of jazz’, een status die ze dankt aan haar debuutalbum ‘Drezz’ (2009), een samenvoeging van Drents en jazz. Maar met haar heldere, warme stem zingt ze ook moeiteloos pop, blues en samba. De Drentse taal is de rode draad van haar carrière als zangeres. Zelf zegt ze daar over: “Drents is een warme, zangerige taal die goed combineert met muziek.” Naast muziek voor volwassenen, maakte Martijje drie eigentijdse albums met Drentse kinderliedjes.
Tijdens het laatste blues festival presenteerde Martijje, opgegroeid in het blues dorp Grolloo, het nummer ‘Jan’, een ode aan alle Drentse Jannen. Natuurlijk een echte blues.
Foto: Wendelien Mulder
Nik Iprenburg
Nik Iprenburg (18 jaar) zingt al zijn hele leven lang. Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste gitaar en begon met les. Na ruim tien jaar covers spelen en het spelen in een band, besloot hij te stoppen met gitaarles. Nik focuste zich op zijn eigen muziek, waar hij inmiddels alweer drie jaar aan werkt. Hij treedt steeds meer op en kan daar geen genoeg van krijgen. ‘Het gevoel van op het podium staan en mensen zien die naar mijn eigen muziek luisteren is echt niet te omvatten’, aldus Nik.
Pieter Koolwijk
Pieter Koolwijk begon zijn schrijverscarrière in Emmen. Inmiddels is hij verhuisd naar Zwolle. Hij vindt dat iedereen zijn fantasie moet gebruiken. En lukt dat niet, dan gebruik je toch gewoon die van hem? Dat is tenslotte waarom hij boeken schrijft – én omdat er over sommige zaken beter moet worden nagedacht. Want wat is gek? Of anders? Met zijn boeken over Vlo en Stiekel brak hij door in de kinderboekenwereld. Voor Bens boot kreeg hij een Vlag en Wimpel en zijn boek Gozert werd in 2021 bekroond met de Gouden Griffel. Pieter ontving al diverse prijzen, waaronder de Cultuurprijs 2019 van de gemeente Emmen. Hij schrijft dit jaar het geschenk van de Kinderboekenweek.
Foto: Isabelle de Groot
Vincent Corjanus
Singer-songwriter Vincent Corjanus is een poëziepopper. Hij zocht een jasje voor zijn gedichten, zo ontstonden er liedjes. Een nieuw genre was geboren. Inmiddels draait Vincent al meer dan 10 jaar mee met zijn liedjes en gedichten. Hij schreef 8 dichtbundels en maakte meerdere CD’s. De gedichten van Vincent waren te horen tijdens Ted Talks, radioshows op 3FM en Radio 2 en ook Frank Boeijen droeg werk van hem voor. De liedjes van Vincent Corjanus zijn teder en rauw. Soms met een vleugje elektronica, maar altijd recht uit hart. Begin 2023 verscheen het project 'Lichtbreuk'.
Wim Daniëls
Wim Daniëls (1954, Aarle-Rixtel. Noord-Brabant) is schrijver, theatermaker en tv-presentator, o.a. van de serie Nederland op Film. Hij schreef meer dan 125 boeken, waarvan er vele over taal gaan., zoals vrij recentelijk De Dikke Daniëls en De Dunne Daniëls. In zijn voordrachten legt hij altijd op toegankelijke en vermakelijke wijze uit hoe het zit met de taal en vooral wat er voor moois aan te beleven valt.
Foto: Josje Deeke